Duitse Kurzzeitkennzeichen.

Een Kurzzeitkennzeichen is een korte termijn inschrijving die iedereen toelaat een voertuig te verplaatsen gedurende maximaal vijf dagen in de groene kaart landen. Op dit type van inschrijving wordt de vaste Duitse taks betaald.

Iedere EU burger en iedere EU vennootschap mag zonder beperking een kurzzeitkennzeichen aanvragen.


Belgische Transitplaat.

Een Belgische transitplaat is een inschrijving van een nieuw of tweedehands voertuig bestemd voor export. Om een transitplaat te bekomen, mag de koper niet in het Belgisch rijksregister ingeschreven staan. Op dit type van inschrijving wordt er geen taksen betaald.


Wie mag een Belgische TRANSITPLAAT aanvragen.

1. Een inwoner van de Europese Unie (E.U.)
2. Een niet inwoner van de E.U.
3. Een Belgische inwoner.
4. Een Belg wonend in het buitenland binnen de E.U.
5. Een Belg wonend buiten de E.U.
6. Een vennootschap gevestigd binnen de E.U.
7. Een vennootschap gevestigd buiten de E.U.


1. Een inwoner van de Europese Unie (E.U.)

Een persoon wonend binnen de E.U. maar niet in België, mag een nieuw voertuig kopen in België zonder de BTW in België te betalen. Hij mag het voertuig voor een maximum duur van 3 maanden inschrijven. Daarna moet hij het voertuig uitvoeren naar het land van bestemming.

Indien hij een tweedehands voertuig koopt bij een particulier, betaald hij ook geen BTW. Integendeel, als hij een tweedehands voertuig bij een BTW plichtige, een garagehouder bv, dan moet hij de BTW betalen in België. In de twee gevallen kan hij een transitplaat bekomen voor een periode van 6 maanden die één maal verlengbaar is voor één maand.

top

2. Een niet inwoner van de E.U.

Een persoon wonend buiten de E.U. kan een nieuw voertuig kopen in België zonder de BTW te moeten betalen. Hij mag het voertuig voor een maximum duur van 3 maanden inschrijven. Daarna moet hij het voertuig uitvoeren naar het land van bestemming.

Indien hij een tweedehands voertuig bij een particulier koopt, betaald hij geen BTW en kan een inschrijving bekomen met een maximum van 6 maanden. Maar als hij een voertuig koopt bij een BTW plichtige, bv een garagehouder, dan kan hij maar voor de duur van 3 maanden inschrijven.

De kopers die niet binnen de E.U. wonen, moeten een geldig passpoort hebben en indien nodig een geldig schengenvisum.


3. Een Belgische inwoner.

Een belgische inwoner heeft één maal per jaar recht op één transitplaat van 30 dagen om een voertuig te exporteren.

top

4. Een Belg wonend in het buitenland binnen de E.U.

Een Belg wonend binnen de E.U. maar niet in België kan een transitplaat bekomen voor een nieuw voertuig. Hij moet geen BTW betalen in België en kan het voertuig voor 3 maanden maximum inschrijven.

Voor een tweedehands voertuig, gekocht bij een particulier, moet hij geen BTW betalen. Indien hij dit voertuig koopt bij een BTW plichtige, bv een garagehouder, dan moet hij BTW betalen in België. In de twee gevallen kan hij een transitplaat bekomen voor zes maanden die onbeperkt verlengbaar is voor bijkomende periodes van zes maanden.

top

5. Een Belg wonend buiten de E.U.

Een Belg wonend buiten de E.U. kan een transitplaat bekomen voor een nieuw voertuig. Hij moet geen BTW betalen in België en kan het voertuig voor 3 maanden maximum inschrijven.

Voor een tweedehands voertuig, gekocht bij een particulier, moet hij geen BTW betalen. Hij kan een transitplaat bekomen voor zes maanden onbeperkt hernieuwbaar. Indien hij dit voertuig koopt bij een BTW plichtige, bv een garagehouder, dan moet hij geen BTW betalen in België maar moet wel douane documenten laten afstempelen bij het buitengaan van de E.U. en kan hij het voertuig inschrijven voor de duur van 3 maanden maximum. Als hij beslist de BTW wel te betalen in België, dan kan hij het voertuig onder transitplaten inschrijven voor zes maanden onbeperkt hernieuwbaar.

top

6. Een vennootschap gevestigd binnen de E.U.

Een vennootschap die binnen de E.U. gevestigd is, kan zowel een nieuw evenals een tweedehands voertuig kopen zonder BTW te betalen. Ze kan het inschrijven onder transitplaten voor maximum 3 maanden als zij het bij een BTW plichtige koopt of 6 maanden als zij het bij een particulier koopt.

top

7. Een vennootschap gevestigd buiten de E.U.

Een vennootschap die buiten de E.U. gevestigd is, kan zowel een nieuw evenals een tweedehands voertuig kopen zonder BTW te betalen. Ze kan het inschrijven onder transitplaten voor maximum 3 maanden als zij het bij een BTW plichtige koopt of 6 maanden als zij het bij een particulier koopt. Het voertuig zal worden ingeschreven op naam van de gerant of de bestuurder.

top

Alle documenten die nodig zijn voor de verschillende gevallen hier bovenstaand, worden uitgelegd in het deel "Documenten".

Site Meter